Lithium-ion-batterier – grundlæggende oplysninger

Vores STIHL lithium-ion-batterier er udviklet internt og er unikke kraftværker til langtidsholdbare batterimaskiner. Få mere at vide om lithium-ion-batteriernes verden nu.

Lithium-ion-batteriet STIHL AP 500 S og den batteridrevne motorsav STIHL MSA 300

Lithium-ion-batterier: opbygning og funktion

Til at begynde med har vi samlet en kort oversigt over alt, hvad der har med opbygningen og funktionaliteten af lithium-ion-batterier at gøre. 

Fremgangsmåden for et STIHL lithium-ion-batteri vises på en illustration. Elektroner strømmer fra anoden gennem enheden til katoden

Elektronerne strømmer fra anoden til katoden ved hjælp af enheden.

Opbygning af lithium-ion-batterier

Et lithium-ion-batteri består af mange celler, som hver især har to elektroder: en negativ anode og en positiv katode. Under afladnings- og opladningsprocesser transporterer en elektrolytvæske lithium-ioner mellem disse to elektroder.

Elektroderne er også elektronisk isoleret af en separator for at forhindre kortslutning.

Fremgangsmåden for et STIHL lithium-ion-batteri vises på en illustration. Elektroner strømmer fra katoden til anoden ved at oplade batteriet.

Elektroner strømmer fra katoden til anoden ved at oplade batteriet.

Sådan fungerer lithium-ion-batterier

Når der anvendes lithium-ion-batterier, udsendes der lithium-ioner og elektroner på anodesiden – en afladningsproces finder sted. Lithium-ionerne migrerer gennem elektrolytvæsken og separatoren til katoden, mens elektronerne strømmer gennem det ydre kredsløb og udfører elektrisk arbejde. Denne proces genererer elektromotorisk kraft, som driver den batteridrevne maskine.

Fremgangsmåden er nøjagtig omvendt ved opladning af batteriet: Lithium-ionerne migrerer nu fra katoden gennem elektrolytvæsken til anoden.

Lithium-ion-batterier: Levetid og holdbarhed

STIHL lithium-ion-batterier er ikke til engangsbrug, men er kendetegnet ved en særlig lang levetid og holdbarhed – en stor fordel med hensyn til bæredygtighed. Lithium-ion-batterier kan oplades op til 1.200 gange. Takket være den nyeste celleteknologi kan STIHL AP 500 S-batteriet endda klare op til 2.400 opladningscyklusser.

STIHL lithium-ion-batterier har en levetid over gennemsnittet, der afspejler deres særlige produktkvalitet. STIHL batteripakker kan også anvendes til mange forskellige STIHL batteridrevne maskiner – både ældre og nyere generationer af batterimaskiner. Vores batteripakker, der er udviklet specielt til STIHL batteridrevne maskiner, er ikke kun utroligt pålidelige, men også en ægte langsigtet investering. 

Lithium-ion batterikapacitet

Private brugere kan i øjeblikket ikke selv måle batterikapaciteten i lithium-ion-batterier. Hvis du har spørgsmål om din resterende batterikapacitet eller bemærker en reduktion af batterikapaciteten, kan du kontakte din nærmeste STIHL-forhandler for at få ekspertrådgivning. STIHL-batteriforhandlere bruger et batteridiagnoseværktøj til præcist at bestemme batterikapaciteten. De kan også hjælpe dig med spørgsmål om batterilevetid og opladningstider for STIHL-batterier.

Dybdeafladning af lithium-ion-batterier

Du har måske hørt, at dybdeafladning eller næsten fuldstændig afladning af et batteri kan beskadige batteriet. Hos STIHL anvender vi imidlertid topmoderne batteriteknologi. Selvafladningen af vores lithium-ion-celler er ubetydeligt lav – 1 % til 3 % om året, hvilket betyder, at dit STIHL-batteri generelt er pålideligt beskyttet mod dybdeafladning.

Alligevel anbefaler vi, at lithium-ion-batterier opbevares korrekt. Hvis batteriet ikke skal bruges i mere end en måned, skal det holdes på et opladningsniveau mellem 40 % og 60 % for at forlænge cellernes levetid. 

STIHL-batteriboks med STIHL-batterier på en værkstedsreol

Det er bedst at opbevare batterier med et opladningsniveau på mellem 40 og 60 %.

Selv helt afladede moderne STIHL-batterier kan som regel opbevares i et par måneder om vinteren uden at blive helt afladet. Her spiller BMS, det intelligente batteristyringssystem, en vigtig rolle.

BMS overvåger både lithium-ion-batteriets kontinuerlige drift inden for et forudbestemt område og cellernes spænding. Hvis spændingen i battericellerne falder for meget, skifter batteriet automatisk til hviletilstand og afbryder afladningen, hvilket forhindrer dybdeafladning.

Smarte batterier fra STIHL

Lithium-ion-batterier: Temperaturområde

For optimal opbevaring af vores batteripakker og for at sikre en lang levetid anbefaler vi, at de opbevares ved en omgivelsestemperatur på ca. 20 °C. Det betyder, at den fulde ydeevne også er tilgængelig umiddelbart efter opbevaring. I princippet er det muligt at opbevare batteripakker inden for et temperaturområde på -20 °C til +50 °C, selvom der kan forventes funktions- og levetidstab i den yderste ende af dette område.

Hvis du er i tvivl om noget, kan du tjekke brugervejledningen til dit batteri, ellers kan vores kompetenteSTIHL-forhandlere hjælpe dig videre.

Lithium-ion-batterier Bortskaffelse og genanvendelse

Selvom de har en lang levetid, vil dine lithium-ion-batterier med tiden skulle bortskaffes eller genanvendes. For at sikre, at du ved præcis, hvad du skal gøre med brugte STIHL lithium-ion-batterier, har vi samlet alle relevante oplysninger nedenfor.

STIHL-forhandlers salgsområde med medarbejdere og kunder

Brugte batterier kan returneres til en STIHL-forhandler.

Bortskaffelse af lithium-ion-batterier

Brugte batterier skal afleveres til gratis bortskaffelse hos en STIHL-forhandler eller afleveres på et offentligt indsamlingssted.

STIHL lithium-ion-batterier af typen AR må kun afleveres til specialforhandlere og må ikke bortskaffes på offentlige indsamlingssteder, da de stadig kan oplades på grund af deres konstruktion. Overhold de gældende bestemmelser for miljøvenlig bortskaffelse i din region. 

Batterier må aldrig opbevares eller transporteres løst og ubeskyttet, men skal altid beskyttes mod kortslutning ved returnering. Til dette formål kan du enten lægge lithium-ion-batterierne i den originale emballage eller i en plastikpose med polerne dækket til, eller batterierne kan lægges i tørt sand. Besøg vores servicesider for at få flere oplysninger om bortskaffelse af batterier og udtjent elektrisk udstyr.

Lithium-ion-batterier: genanvendelse 

Genanvendelse er uundværlig for at sikre ansvarlig brug af ressourcer – og det sikrer, at værdifulde komponenter i lithium-ion-batterier kan genanvendes. Der findes vådkemiske processer til genanvendelse af lithium-ion-batterier: Batterierne indsamles, makuleres, omdannes til sort masse og genvindes elektrokemisk. 

Fordi bæredygtighed er vigtigt for os alle, planlægger STIHL i øvrigt at bruge flere og flere genanvendte og etisk indkøbte materialer til produktionen af deres lithium-ion-batterier i fremtiden.

Hukommelseseffekt

Bekymringerne omkring en hukommelseseffekt i batterier fortsætter – men hvad er sandheden? Hukommelseseffekten er et kapacitetstab i nikkel-cadmium-batterier forårsaget af for tidlig opladning. Hvis batterier af denne type ikke aflades helt, før de genoplades, "husker" de energibehovene fra de sidste opladninger og bruger kun denne mængde energi ved opladningen, hvilket får dem til hurtigt at miste kapacitet og blive ubrugelige.

STIHL BGA 57 batteridrevet løvblæser uden hukommelseseffektskader

Denne effekt forekommer dog ikke i STIHL lithium-ion-batterier, som er på forkant med batteriteknologien.

Har du stadigvæk tekniske spørgsmål? Læs mere om hukommelseseffekten i vores guide.

Vigtige spørgsmål og svar

Har du yderligere spørgsmål om batterier? 

Mere om batteriteknologi