Instruktioner: korrekt opbevaring af lithium-ion-batterier

For dit lithium-ion-batteri er korrekt håndtering afgørende for en lang levetid – så det er værd at kende de ideelle opbevarings- og plejeprocedurer.

Et lithium-ion-batteri og oplader på en hylde
STIHL lithium-ion-batterier oplades

Før du opbevarer dit lithium-ion-batteri: at oplade eller ikke oplade?

Førhen skulle et batteri oplades først, når det blev opbevaret i længere tid, fordi alle batterier var tilbøjelige til kraftig selvafladning, hvilket kunne medføre uoprettelige skader som f.eks. stort kapacitetstab eller endda ubrugelige batterier.

Derfor bør du ikke oplade dit lithium-ion-batteri, før du opbevarer det

I dag anvender batteriteknologien lithium-ion som standard, og disse celler oplever ubetydelige niveauer af selvafladning. For at beskytte cellerne mod overafladning er et litihum-ion-batteri normalt bygget med separate integrerede sikringer, der automatisk kan skifte et stærkt afladet batteri til hviletilstand – så et batteri behøver ikke nødvendigvis at være fuldt opladet før opbevaring. Faktisk forlænges lithium-ion-batteriets levetid, hvis det opbevares delvist opladet – det er dog værd at huske på, at cellerne påvirkes negativt i tilfælde af opbevaring med et meget lavt opladningsniveau, eller hvis batteriet er fuldt opladet. Derfor anbefaler vi, at du opbevarer et lithium-ion-batteri med to tændte LED'er, der angiver en opladning på 40-60 %, for at minimere ældning og selvafladning.

Forældede batteriteknologier har høj selvafladning

Tidligere anvendte batterityper som f.eks. nikkel-cadmium-batterier (NiCd) eller blybatterier, der anvendes i motorkøretøjer, har høje selvafladningshastigheder, og hvis et batteri ikke har været brugt i lang tid, kan det derfor have tendens til overafladning. Dette er tilfældet, når batteriets opladningstilstand falder til under frakoblingsspændingen, hvorunder der ikke længere kan leveres energi, og batteriet muligvis ikke oplades. Derfor blev batteriplejerådgivningen brugt til at angive fuld opladning før en længere opbevaringsperiode samt regelmæssig kontrol af den resterende opladning.

Avanceret lithium-ion-batteriteknologi beskytter mod overafladning 

STIHL batterier er baseret på lithium-ion-celler og har en usædvanlig lav selvafladning på kun 1-3 % pr. år. Derudover er alle STIHL batterier udstyret med et intelligent batteristyringssystem kaldet BMS. Dette overvåger spændingen i hver enkelt celle, der er integreret i et batteri, og forhindrer dermed overafladning: Hvis spændingen i lithium-ion-battericellerne falder for meget, skifter batteriet automatisk til hviletilstand, og afladningsprocessen afbrydes. Dette sker også under opbevaring af lithium-ion-batterier, og når de ikke bruges i længere perioder, hvilket betyder, at bekymringer om skadelig overafladning hører fortiden til.

Korrekt opbevaring af værktøj med integreret batteri

En maskine med integreret batteri, som f.eks. den batteridrevne buskrydder FSA 45, skal behandles anderledes end andre batteridrevne maskiner, da du ikke kan fjerne batteriet i forbindelse med opbevaring. Forberedelse af batteriopbevaring til disse værktøjer er enkel:
Nærbillede af aktiveringsnøglen på en STIHL batteridrevet græstrimmer med integreret batteri
 1. Sluk for maskinen, og træk aktiveringsnøglen ud.
 2. Brug en fugtig klud til at fjerne smuds og snavs fra maskinen, før den sættes til opbevaring.
 3. Opbevar maskinen på et tørt og sikkert sted.

Opbevar maskinen ved lave, frostfri temperaturer. Undgå opbevaring i direkte sollys og under fugtige forhold. Yderligere oplysninger om opbevaringstemperaturen for din batterimaskine findes i betjeningsvejledningen. Af sikkerhedsmæssige årsager anbefaler vi, at aktiveringsnøglen opbevares adskilt fra batterimaskinen.

Hvornår er det bedste tidspunkt at oplade det integrerede lithium-ion-batteri igen?

Hvis du bruger din batterimaskine med integreret batteri efter en længere opbevaringsperiode, skal du oplade det lige før du bruger det. Dette sikrer kapaciteten og har en positiv effekt på levetiden. Batteriet oplades kun ved temperaturer over 5 °C. Opladeren overvåger batteritemperaturen og forhindrer opladning, hvis temperaturen er for lav eller for høj.

Tjekliste: Opbearing af lithium-ion-batteri

Alle STIHL batterimaskiner bruger et avanceret lithium-ion-batteri, fordi det er let og støjsvagt, men også har en høj energi- og effekttæthed. De har en lang levetid, men skal dog udskiftes på et tidspunkt.

Beskyt dit lithium-ion-batteri

 • Tag batteriet ud af din batterimaskine før opbevaring. Kontrollér opladningsniveauet, og sørg for, at 2 LED'er lyser på batteriet. Brug om nødvendigt en fugtig klud til at fjerne smuds og snavs fra batteriet.
 • Opbevar batteriet på et tørt sted og beskyttet mod direkte sollys, f.eks. i en lukket kasse.
 • Temperaturforhold: Det er bedst at opbevare batterier ved en temperatur mellem -10 °C og 50 °C ,– f.eks. tørre kældre, garager eller et godt isoleret skur.
 • Opbevar dine lithium-ion-batterier et sikkert sted, og opbevar dem utilgængeligt for børn.
 • Opbevar opladeren adskilt fra batteriet ved en temperatur mellem 5 °C og 40 °C.
 • Yderligere oplysninger om opbevaringstemperaturen for din batterimaskine findes i betjeningsvejledningen.

Batteriudvikling hos STIHL

STIHL har været aktiv inden for batteriudvikling i mere end 10 år. Teknologien boomer i øjeblikket, og batteridrevne maskiner er mere populære end nogensinde før. Det har åbnet helt nye områder for eksperter hos STIHL, f.eks. elektroingeniører, softwareudviklere og IT-specialister.

Det optimale opladningsniveau til opbevaring

Vi anbefaler, at du ikke opbevarer STIHL batterier fuldt opladet, men med to grønne LED'er – 40-60 % opladet. Ved dette opladningsniveau kan batteriet opbevares ubrugt i to år uden skader og med et minimum af ældning og selvafladning. Du skal kun oplade batteriet kort før brug. Batterier skal altid oplades ved en temperatur over 5 °C.

Vigtige overvejelser om opbevaring af lithium-ion-batterier

Du behøver ikke nødvendigvis at oplade batterierne før opbevaring – to LED'er skal lyse, når du lægger dit lithium-ion-batteri væk. Det skal også opbevares på et tørt sted ved en temperatur mellem -10 °C og +50 °C. Opbevaring udendørs anbefales ikke. Yderligere oplysninger om opbevaringstemperaturen for din batterimaskine findes i betjeningsvejledningen.

Resumé: Opbearing af lithium-ion-batteri

 • Lithium-ion-batterier skal beskyttes mod vind og vejr under opbevaring
 • Et STIHL lithium-ion-batteri skal være 40-60 % opladet ved opbevaring med to tændte LED'er
 • Lithium-ion-batterier udviser ekstremt lav selvafladning selv ved længere tids opbevaring.
 • Vær også opmærksom på opbevaringstemperaturen for lithium-ion-batterier: -10 °C til 50 °C er sikkert for dine batterier. De nøjagtige opbevaringstemperaturer for din batterimaskine fremgår af betjeningsvejledningen.