Sådan sliber du en motorsav korrekt

Alt skæreudstyr har brug for pleje: Slib savkæden på din STIHL motorsav regelmæssigt for at sikre optimal ydeevne.

STIHL MS 261 C-M benzinmotorsav med Light 04-sværd ved siden af STIHL MotoMix-brændstofblanding før slibning
STIHL savkædefile og motorsavskæde på en arbejdsbænk i et værksted

Hvordan kan jeg se, at min savkæde er stump?

Selv de bedste savkæder bliver sløve med tiden. Når dette sker, bliver arbejdet mere anstrengende, og motorsaven udsættes for øget slitage. Derudover belaster det dig mere fysisk, og skæreresultatet bliver mindre og mindre tilfredsstillende. 

Hvis du bemærker følgende tegn, når du arbejder med din sav, skal du slibe din savkæde eller måske endda udskifte den.

Fem tegn på en stump savkæde

Tegn nr. 1

Savkæden trækker sig ikke ind i træet. Den skal tvinges til at skære ved at udøve tryk på motorhovedet.

Tegn nr. 2

Savkæden producerer fint savsmuld i stedet for grove spåner ved skæring eller tilskæring, dvs. når der skæres lodret gennem træet.

Tegn nr. 3

Der dannes røg i snittet på trods af kædesmøring og korrekt kædespænding.

Tegn nr. 4

Motorsaven trækker i én retning, og snittet bliver skævt. Dette er især tegn på stumpe eller  ujævnt lange tænder på den ene side.

Tegn nr. 5

Motorsaven vibrerer og hopper under savning. Præcis placering er vanskelig.

Mand med STIHL handsker filer kæden på en STIHL 261 C-M benzinmotorsav med en rund kædesavsfil

Videovejledning: Slibning af savkæde og dybdemål med STIHL 2-i-1-filholder

Vores videovejledning viser dig, hvordan du sliber savkæden og dybdemåleren på din  STIHL motorsav i én arbejdsgang med 2-i-1-filholderen. 

Hvad er dybdemålerindstillingen?

Dybdemålerindstillingen er afstanden mellem forkanten af savtandens overkant og dybdemålerens overkant. Jo større denne afstand er, jo mere træ høvles der pr. tand.
Dybdemålerens indstilling mindskes, når savtænderne slibes. Dette skyldes, at savtanden bliver kortere og også fladere på grund af dens form (tyndere og fladere mod bagsiden) under slibning.

For at opnå et godt skæreresultat skal dybdemålerens indstilling derfor kontrolleres og om nødvendigt justeres, hver gang du sliber din motorsav.

Skæreudstyr og motorsavskæde på et arbejdsbord

Fileudstyr til slibning af motorsav

Korrekt vedligeholdelse af alle vinkler og dimensioner "frihånd" er meget vanskeligt og kræver en masse øvelse. STIHL anbefaler derfor, at du bruger filetilbehør.

En person med STIHL filholder på et STIHL Light 04 sværd

Slib din kæde med en rund kædesavfil

Du kan selv skærpe skæretænderne på din flishugger-savkæde med en rundfil. Det værktøj, du bruger, skal dog passe til savkæden. Hvis du bruger den forkerte fil, kan du faktisk reducere kædens skæreydelse. Vi forklarer, hvordan du vælger den rigtige rundfil.

Hvilken rund kædefil du skal vælge, afhænger af kædens kædedeling. Hver kædedeling tildeles en specifik rundfilsdiameter.

Sådan vælger du den rigtige rundfil til slibning af din motorsav

Kædedelingen tildeler en kæde til bestemte motorsavsydelsesklasser. Du kan nemt finde kædedelingen for alle STIHL savkæder ved at kontrollere identifikationsnummeret på dybdemåleren. Derefter kan du nemt kontrollere den påkrævede fildiameter i STIHL omregningstabellen.

Tal, der angiver kædedelingen på dybdemåleren på en kæde

Hvis tallet på dybdemåleren ikke længere kan læses, kan kædeafstanden bestemmes ved hjælp af en kædereferencemåler.  Alternativt kan du beregne kædeafstanden. Du kan f.eks. måle afstanden fra midten af en nittebolt til midten af den næste ved hjælp af en skydelære og dividere resultatet med to for at få kædeafstanden i millimeter. Da kædedelingen dog altid er i tommer, skal du konvertere resultatet i overensstemmelse hermed: En millimeter svarer til 0,039 tommer, hvilket betyder, at du skal gange målingen i millimeter med 0,039 for at få den tilsvarende værdi i tommer. Når du har beregnet værdien, skal du blot søge efter den tilsvarende savkædefildiameter i STIHL omregningstabellen:

Markering på dybdemålerenAlternativ markering på dybdemålerenKædeafstandRundfil diameter
11/41/4"4,0 millimeter
2325.325"4,8 millimeter
33/83/8"5,2 millimeter
4404.404"5,5 millimeter
6P, PM3/8" Picco4,0 millimeter
7 1/4" Picco3,2 millimeter

Værd at vide

Vær opmærksom på, at savkædefile har et andet skær – altså en anden overfladestruktur – end f.eks. værkstedsfile. Sidstnævnte er derfor generelt uegnede til slibning af savkæder.

Sådan slibes en motorsav: vejledning

Produkttip: Du kan bruge 2-i-1 filholderen til at slibe tænderne på din savkæde og samtidig nulstille dybdemåleren til den korrekte højde.

Slibning af STIHL HEXA savkæde

Det har aldrig været nemmere at slibe: Den innovative STIHL 3/8" Rapid Hexa savkæde kan slibes med den specialudviklede sekskantede Hexa savkædefil – uden yderligere slibehjælpemidler. Den nye sekskantfil er perfekt tilpasset den innovative form på Hexa-klingetanden og muliggør hurtig og næsten perfekt slibning af savkæden i den ideelle slibevinkel. Se vores video om, hvordan det fungerer. Takket være den innovative tandform er Rapid Hexa-savkæden også meget holdbar og giver 10 procent bedre skæreydelse sammenlignet med 36 RS.

Video: 3/8" Rapid HEXA savkæde fra STIHL

En mand skærper STIHL Rapid HEXA-motorsaven med en sekskantfil

For at skærpe din Rapid Hexa-savkæde skal du placere sekskantfilen i en vinkel på 90 grader i forhold til sværdet. Stregen skal pege opad og løbe parallelt med markeringerne på tanden, hvilket automatisk giver den ideelle slibevinkel på 25 grader. 

Hold fast i håndtaget med den ene hånd, og før filen langs tanden med den anden ved kun at bruge fremadgående bevægelser. Løft filen op fra tanden ved tilbageføring for at sikre, at du kun filer med fremadgående strøg. Juster derefter dybdemåleren – se trin 3 ovenfor for detaljerede instruktioner.

Blødt eller hårdt træ? Optimal indstilling af dybdemåleren

Dybdemåleren er en del af savkædens klingetand. Den bestemmer, hvor dybt fortanden trænger ind i træet, når du saver med din motorsav, og hvor meget træ den høvler af i processen. For at opnå optimal skæreydelse skal dybdemåleren derfor være indstillet korrekt til den type træ, du arbejder med. Vi forklarer, hvad du skal være opmærksom på.

Dybdemål og træsort skal koordineres

Hver træsort opfører sig forskelligt under savning. Med den rigtige indstilling af dybdemåleren kan du gøre arbejdet lettere for dig selv og din sav. Vi anbefaler, at du overvejer den type træ, du plejer at save i, når du køber kæden. 

Til indstilling af dybdemåleren på en STIHL-savkæde anvendes et filemål

Hårdt træ er mere modstandsdygtigt over for savning end blødt træ. Dybdemåleren bør derfor ikke indstilles for højt, når der saves i hårdt træ. Ved savning i blødt træ uden for frostsæsonen kan indstillingen være op til 0,2 mm større. Til dette formål kan man anvende filemålet til den næste større kædedeling. STIHL tilbyder også et specielt filemål, som kan bruges til direkte at bestemme den optimale dybdemålerafstand til hårdt og blødt træ.

Kædedelingen giver orientering ved valg af dybdemålerafstand. Tabellen ovenfor viser, hvor stor dybdemålerindstillingen skal være for hårdt træ.

Flere tips og tricks til slibning af din motorsav 

  • Start med at markere en klingetand med en tusch. Afmærkningen hjælper dig med at kontrollere, at materialet fjernes jævnt. Kontrollér efter to til tre filestrøg, hvor meget materiale der er blevet fjernet. Hvis materialet er blevet fjernet jævnt, filer du korrekt. Hvis filtpen markeringen kun er fjernet nogle steder, skal du kontrollere, at du bruger den korrekte fil, og sørg for, at du ikke holder filen for højt eller for lavt.
  • Fortsæt ikke med at arbejde med din savkæde, indtil den er helt stump –  det kræver blot et par strøg med en fil at holde din savkæde skarp.
  • Tæl filestrøgende og brug det samme antal på hver klingetand. Denne proces sliber alle tænderne lige lange.
  • Hvis du opdager, at klingens tænder i den ene række erkortere end i de andre rækker, har du påført et større filetryk på den ene side. Udjævn tændernes længde ved at udføre et til to ekstra filestrøg på de længere tænder.
  • Produkttip: Du kan bruge 2-i-1-filholderen til at slibe tænderne på din savkæde og samtidig nulstille dybdemåleren til den korrekte højde.

Betjeningsvejledning til STIHL motorsave

Du kan nemt downloade betjeningsvejledningen til din STIHL motorsav her.

Oversigt: Sådan slibes en motorsav

  • En stump motorsav gør dit arbejde hårdere og mindre sikkert

  • Slibning af din motorsav kræver minimal forberedelse og er nemt med det rigtige værktøj

  • Brug en egnet rund kædesavfil til at slibe tænderne på din motorsav
  • Læs også betjeningsvejledningen til din motorsav, når du udfører vedligeholdelsesarbejde som f.eks. slibning