Sådan strammes motorsavskæden

For at din motorsav kan fungere optimalt og holde dig sikker, skal kæden være spændt korrekt. Lær, hvordan du spænder den med vores guide.

Arbejdsbænk med slibeværktøj og savkæde

Hvordan kan jeg se, hvornår jeg skal stramme min motorsavskæde?

Du skal stramme din savkæde med jævne mellemrum, fordi det er den del, der udsættes for den største belastning, når du bruger din motorsav: Hver gang en tand går ind i træet, oplever kæden en pludselig spidsbelastning i form af slag og friktion. Den akkumulerede slitage, snavs og savsmuld forårsager også yderligere mekanisk slitage på kædehjulet, kæden og andre dele. Så det er ikke nogen overraskelse, at motorsavens spænding skal justeres med tiden.

Hvis du kan se, at savkæden ikke længere passer til bunden af sværdet, skal du stramme den – en korrekt spændt savkæde sidder tæt på undersiden af sværdet, men kan stadig nemt flyttes rundt med hånden, når kædebremsen udløses. Hvis du har en STIHL motorsav med QuickStop Super, skal du også trykke på bremsegrebet på det nederste håndtag for at udløse kædebremsen. Vær opmærksom på, at savkæden bliver varm under normal drift og derfor udvider sig. Du bør også stramme savkæden, hvis den har mere slør efter opvarmning.

Hvis du strammer savkæden ved driftstemperatur, skal du huske at løsne den – reducere spændingen – igen, når den er kølet af. Hvis kædespændingen er for høj, belastes dele af motorsaven ekstra, hvilket kan forårsage skader.

Vi anbefaler, at du kontrollerer kædespændingen, hver gang du bruger motorsaven.

Bemærk: husk at tage hensyn til din egen sikkerhed, når du kontrollerer eller strammer din kæde

 • Kontrollér eller stram aldrig kæden, mens motorsaven kører.
 • Bær egnede beskyttelseshandsker.
 • Du kan brænde dig på varme dele af motorsaven eller lyddæmperen, hvis du forsøger at kontrollere eller stramme kæden, når den er driftsvarm.
 • For en batteridrevet eller elektrisk motorsav skal du træffe de nødvendige foranstaltninger for at sikre, at den ikke kan tænde (fjern batteriet, tag stikket ud).
 • Kontrollér savkæden for slitage eller mekaniske skader (revner, afskalning, forvridning), og brug ikke motorsaven, hvis kæden er beskadiget.

Stram kæden med hurtig-kædestrammeren FRA STIHL: trinvis-vejledning

Hvis du har en STIHL motorsav med hurtig-kædestrammer, er det hurtigt, nemt og bekvemt at stramme savkæden. Du kan se, hvilke STIHL motorsave, der har en hurtig-kædestrammer, fordi der står et B i modelnavnet, f.eks. MS 181 C-BE. Sådan fungerer det:

Instruktionsvideoer:

Stram kæden med en sidekædestrammer – trin for trin-vejledning

Sidekædestrammeren er en gennemprøvet komponent i de fleste motorsave fra STIHL. Det giver nem adgang til kædestrammerdelen og reducerer risikoen for kontakt med motorsavens varme dele.

Hvis du har en model med QuickStop Super, skal du huske at trykke på QuickStop-grebet på det bageste håndtag, når du forsøger at flytte kæden rundt.

En mand spænder en STIHL-motorsavskæde på et værksted

Kædestramning med kædestrammer foran – trin for trin

Kun få motorsave fra STIHL har en kædestrammer foran. De fungerer på samme måde som kædestrammeren i siden, men blot i en anden position. 

Betjeningsvejledning til STIHL motorsave

Du kan nemt downloade betjeningsvejledningen til din STIHL motorsav her.

Resumé: sådan strammes en motorsavskæde

 • Hvis din savkæde ikke sidder tæt til undersiden af sværdet, er det tid til at stramme den.

 • Sluk motorsaven, fjern batteriet, hvis det er en batteridrevet motorsav, og afbryd strømforsyningen, hvis det er en elektrisk motorsav.

 • Placer motorsaven på en fast, plan overflade.

 • Frigør kædebremsen.

 • Følg instruktionerne afhængigt af din motorsavs spændingsjusteringsfunktioner, og stram kæden korrekt. Kontrollér spændingen.

 • Husk at bære sikkerhedshandsker, så du ikke kommer til skade på kædens skarpe tænder