Tips til vedligeholdelse af din buskrydder

Her finder du tips og vejledning til regelmæssig vedligeholdelse af din buskrydder, så den fungerer godt i mange år fremover.

En STIHL FS 240 buskrydder i græs med en mand, der forbereder vedligeholdelse i baggrunden.

Oversigt: Vedligeholdelse af buskrydder

 • Læs altid betjeningsvejledningen af sikkerhedsmæssige årsager.
 • Sørg for, at benzinblandingen til din buskrydder er korrekt.
 • Kontrollér altid buskrydderens skæreværktøj før arbejdet påbegyndes.
 • Rengør altid buskrydderen efter udført arbejde.
 • Udskift benzinblandingen efter behov.
Rengøring af trimmerhovedet ved vedligeholdelse af buskrydderen STIHL FS 131

Hvad du skal tænke på, når du vedligeholder din buskrydder

Når det drejer sig om vedligeholdelse af din buskrydder, er det første skridt at læse betjeningsvejledningen omhyggeligt – de vigtigste vedligeholdelsesopgaver er beskrevet der. Udfør kun vedligeholdelse og reparationer, der er beskrevet i betjeningsvejledningen. Overlad alt andet arbejde til en STIHL forhandler, der har den nødvendige ekspertise til alle reparationer. Her kan du se, hvilke opgaver du selv kan udføre.

STIHL MotoMix brændstof til buskrydder i orange dunk

Det rigtige brændstof til en buskrydder

Det handler om det rigtige brændstof: Vi anbefaler, at du bruger STIHL MotoMix til at hælde på din benzindrevne buskrydder. Den er ikke kun perfekt afstemt til motoren og færdigblandet, men også særligt emissionsfattig, kraftfuld og stabil under opbevaringen. STIHL-påfyldningssystemet forhindrer, at der spildes brændstof, og hjælper dig med ikke at overfylde tanken.

Kontrol af buskrydderens skæreværktøj

Buskryddere arbejder med forskellige trimmerhoveder, som du kan udskifte efter behov med få, enkle trin. Tilstanden af det anvendte skæreværktøj spiller en vigtig rolle for at sikre, at buskrydderen fungerer problemfrit. For at kontrollere skæreværktøjet skal du gøre følgende. Bemærk, at de forskellige trimmerhoveder varierer i håndteringen:

 1. Trimmerhoved med tråd (f.eks. AutoCut og SuperCut): Åbn trimmerhovedet og kontrollér, at trimmertråden er rullet korrekt op – trådene må ikke krydse hinanden. Hvis tråden ikke er rullet korrekt op, skal trimmerhovedet rulles op igen med original STIHL-trimmertråd.
 2. Trimmerhoved med plastklinger (PolyCut): Kontrollér skærehovedet for slitage og revner – på en PolyCut-klinge angiver slidmærkerne skæreværktøjets tilstand. De tre klinger på en PolyCut-klinge skal altid udskiftes som et komplet sæt.
 3. Metalskæreværktøjer (f.eks. græsklinge, kompostklinge): Ved metalskæreværktøjer skal du kontrollere, om de skal skærpes. Hvis de er bøjede eller revnede, skal de altid udskiftes.
Rengøring af en kniv på STIHL buskrydder med en fugtig klud

Regelmæssig vedligeholdelse af buskrydderen

Når du er færdig med dit arbejde, bør du udføre regelmæssig vedligeholdelse på din buskrydder og kontrollere, om skæreværktøjet og afskærmningen stadig er monteret korrekt.

Rengøring af buskrydderen

Vedligeholdelse er en god lejlighed til en grundig rengøring af din buskrydder – vi forklarer, hvordan du gør.

En person fjerner græs fra en STIHL buskrydder med en blød klud for at rengøre den

Værktøj og materialer

Nedenfor finder du en oversigt over de vigtigste værktøjer og materialer, du skal bruge til at rengøre din buskrydder. Under arbejdet skal du altid bære personlige værnemidler i overensstemmelse med betjeningsvejledningen.

 • Børste/pensel
 • Blød klud
 • Universal rengøringsmiddel
 • STIHL Varioclean
 • Kombinøgle
 • Arbejdshandsker
En person, der rengør afskærmningen på en STIHL buskrydder med en fugtig klud

Rengøring af afskærmning og hus

For at sikre, at du får glæde af din buskrydder i lang tid fremover, bør du gøre det til en vane at rengøre buskrydderskærmen og huset umiddelbart efter brug af maskinen – før eventuelle rester tørrer ind. Før du starter, skal du trække stikket ud af stikkontakten på en elektrisk buskrydder, fjerne batteriet på en batteridrevet buskrydder, og slukke for motoren på en benzindrevet buskrydder.

Brug en fugtig klud eller en blød børste til at rengøre buskrydderens hus og afskærmning eller et universalrengøringsmiddel til genstridigt snavs.

En person fjerner luftfilteret fra en STIHL buskrydder for at rengøre det

Rengøring af luftfilteret

Luftfiltre renser karburatorluften og bliver snavsede med tiden. Derfor skal du huske at rengøre luftfilteret på din buskrydder, når det er nødvendigt. Åbn filterhuset i henhold til betjeningsvejledningen, og tag fleece- eller papirfilteret ud. Bank det godt ud for at rengøre græsrimmerens filter.

Vær opmærksom på, at fleecefiltre er dybdefiltre. Det betyder, at bankning kun løsner smudspartiklerne på overfladen. Fine smudspartikler sidder fast i materialet og kan kun fjernes med specielle rengøringsmidler som STIHL Varioclean. Efter rengøring med Varioclean som nødvendigt bør du kun lade filteret tørre ved stuetemperatur.

Visse maskiner har et groft metalfilter i stedet for et fleecefilter. Dette bruges til at rense motorens køleluft. Når du rengør din buskrydder, er det normalt tilstrækkeligt blot at banke det ud eller skylle det under rindende vand.

Rengøring af cylinderens køleribber

For at sikre, at din buskrydder kører sikkert og kan yde sit bedste, anbefaler vi regelmæssig rengøring af cylinderens køleribber. Kontrollér, at køleribberne på buskrydderen er rene. Hvis de er snavsede, skal du rengøre køleribberne omhyggeligt med en børste eller trykluft.

Nærbillede af tændrør på en STIHL benzindrevet buskrydder

Rengøring af tændrøret

Problemer med at starte en benzindrevet buskrydder kan muligvis ttyde på, at tændrøret er snavset. En fnugfri klud er ideel til rengøring af tændrøret på din benzindrevne buskrydder. Følg betjeningsvejledningen ved afmontering og kontrol.

Det er værd besværet at udskifte tændrøret, hvis der er kraftige tegn på slitage eller efter et bestemt antal driftstimer. Hvis det er muligt, skal du også fjerne årsagen til forureningen.

For meget motorolie i brændstoffet eller et snavset luftfilter er dårligt for tændrøret.

Forsigtig: Du må aldrig selv rengøre udstødningen eller karburatoren på din kratrydder. Du skal besøge en STIHL forhandler for at få karburatoren eller udstødningen rengjort.

Du kan finde ud af, hvordan du opbevarer din rengjorte buskrydder korrekt i en af vore andre vejledninger.

En mand iført STIHL beskyttelsesudstyr tanker en STIHL buskrydder med en blanding af benzin og olie

Hvorfor starter min buskrydder ikke?

Det kan skyldes benzinblandingen – denne bør ikke være tilovers fra sidste år. Hvis du ikke er sikker på, hvor gammel benzinblandingen er, er det bedst at udskifte den.

Hvis gnisten ikke overføres

En mulig fejlkilde er tændrøret. Som sliddel skal det udskiftes regelmæssigt. Hvis et nyt tændrør heller ikke hjælper, bør du indlevere din buskrydder til en STIHL forhandler til eftersyn.