Hvad er den rigtige brændstofblanding til min motorsav?

Din benzindrevne motorsav kører på en blanding af benzin og motorolie. Brug af ingredienser af høj kvalitet gør hele forskellen.

En kombinationsdunk på en værktøjsbænk mellem dunke med STIHL MotoMix og BioPlus kædeolie

Vigtigheden af at bruge den rigtige brændstofblanding til din motorsav

Da motorsavens brændstofblanding driver motoren, er det ikke overraskende, at det er afgørende at gøre det rigtigt: Uegnede brændstoffer og forkerte blandingsforhold kan forårsage alvorlige skader, der fører til, at stemplerne sætter sig fast, overdreven slitage og i sidste ende en kortere levetid. Vi anbefaler følgende blandingsforhold til STIHL motorsave med 2-MIX- og 4-MIX-motorer:

Hvis du selv blander brændstoffet til din motorsav

1:50 = 1 del olie + 50 dele benzin

Du kan f.eks. opnå et brændstofblandingsforhold på 1:50 med 5 l benzin og 0,1 l (100 ml) olie.

Benzin

Den benzin, du fylder i din motorsavsbrændstofblanding, skal have et oktantal på mindst 90 RON. Den benzin, der er almindeligt tilgængelig på britiske tankstationer, er blyfri og har et oktantal på 95/97/98 RON, hvilket også er bedre for brugernes sundhed og miljøet. Brug brændstof af høj kvalitet for at opnå den bedste ydeevne.

Motorolier

Du bør kun bruge olie af høj kvalitet til 2-taktsmotorer, og den skal opfylde kravene til TC-klassificering. Vi anbefaler STIHL 2-taktsmotorolie, som er specielt udviklet til STIHL-redskaber og forlænger din motorsavs levetid. Dårligere produkter kan beskadige værktøjets motor, tætningsringe og brændstoftank.

Sådan blander du dit eget brændstof

Tilbered din motorsavs brændstofblanding i en beholder, der er godkendt til brug med brændstof – STIHL sælger kombidunke, der er ideelle. Hæld først olien i, derefter benzin, luk dunken, og ryst den godt for at blande brændstofblandingen. Nu er du klar til at bruge brændstofblandingen i din motorsav. Vær forsigtig, når du åbner beholderen, i tilfælde af, at der er opbygget tryk indeni. 

Nærbillede af en motorsav, der fyldes fra en kombinationsdunk

Brug af E10-benzin

Benzin, der indeholder op til 5 % eller 10 % ethanol, er generelt egnet til brug i alle STIHL motorsave og maskiner samt STIHL haveredskaber med Briggs & Stratton-, Kawasaki- og Kohler-motorer.

Karburatorjustering til E10

Det kan være nødvendigt at justere karburatoren for at kompensere for den ændrede sammensætning af brændstoffet. Vi anbefaler, at du kontakter en STIHL forhandler i dette tilfælde.

Hvad er E10?

E10 betegner benzin, der indeholder op til 10 % ethanol. Premiumbenzin har en maksimal ethanolkoncentration på 5 %.

Tjekliste: bland-dit-eget-motorsavsbrændstof

 • Brug STIHL 2-taktsmotorolie eller TC-klassificeret 2-taktsmotorolie af god kvalitet.
 • Bland olie og benzin i forholdet 1:50.
 • Hæld begge dele i en godkendt brændstofdunk, og ryst dunken for at blande dem.
 • Åbn dunken forsigtigt, og fyld motorsaven op med brændstofblandingen.
 • Nedenfor finder du nogle råd om, hvordan du fylder tanken op.
En STIHL MS 441 motorsav fyldes fra en kombinationsdunk

Tjekliste: påfyldning-af-din-motorsav

 • Forsigtig: Benzin er ekstremt brandfarligt, så når du håndterer brændstofblandingen og fylder brændstof på din motorsav, skal du holde sikker afstand til åben ild, undgå at spilde brændstof og undlade at ryge. Tankning skal foretages mindst 3 meter fra det arbejdsområde, hvor du vil starte motorsaven.
 • Før du fylder brændstoftanken, skal du slukke motoren helt. Du må ikke fylde den på, mens motoren er varm, da der er risiko for brand, hvis brændstofblandingen løber over.
 • Åbn forsigtigt tankdækslet, så overtrykket gradvist reduceres, og sørg for, at der ikke sprøjter brændstof ud af tanken.
 • Motorsavens tank må kun fyldes i godt ventilerede rum.
 • Pas på ikke at spilde brændstofblandingen eller få den på tøjet, når du fylder brændstoftanken. Hvis du spilder noget, skal du straks rengøre maskinen og skifte tøj.

Derfor er det bedst at bruge motorsavsbrændstofblandingen hurtigt

Mens en tank brændstof hurtigt bliver brugt op, når du har travlt, kan du opleve, at brændstofblandingen efterlades i en stillestående motorsav i lange perioder i de koldere måneder. I disse perioder vil enhver brændstofblanding i en dunk, brændstoftank eller karburator sandsynligvis blive infiltreret af ilt og fugt i luften. Dette kan være skadeligt for brændstofblandingen, da det kan påvirke sammensætningen af kommercielle forbrændingsbrændstoffer og potentielt angribe og endda eliminere producentens tilsætninger som antioxidanter eller korrosionsbeskyttelse. Disse additivkomponenter er med til at forbedre brændstoffets egenskaber.

Harpiksholdige aflejringer

Længere tids opbevaring kan også medføre dannelse af et harpiksholdigt "gummi", som efterlades, når brændstof fordamper. Gummi i brændstoffet kan give anledning til aflejringer i motorsavsmotorens forbrændingskammer samt til adhæsioner og tilstopninger i brændstofdyser og filtre.

Undgå at opbevare 2-takts motorsavsbrændstofblandingen i mere end 30 dage

I 2-takts brændstofblandinger, der indeholder ethanolholdige brændstoffer, er olien og benzinen tilbøjelige til at udskilles relativt hurtigt, da den omgivende fugt binder sig til ethanolen og synker til bunden af blandingen. Derfor anbefaler STIHL, at du undgår at opbevare 2-takts motorsavsbrændstof, som du selv blander, i mere end 30 dage, for at minimere udskillelsen.

Pas på udskillelse i din brændstofblanding

Når den er udskilt, har brændstofblandingen ikke længere en jævn fordeling af 2-taktsmotorolie i hele blandingen, så du kan ikke være sikker på, at motoren er korrekt smurt. Utilstrækkelig smøring og køling kan medføre problemer med motorsavens funktion eller endda, at stemplet sætter sig fast. En udskilt brændstofblanding er ikke længere et korrekt blandet produkt, selv hvis du ryster det kraftigt.

Jeg har brugt forkert brændstof i min motorsav. Hvad skal jeg gøre?

Hvis din brændstoftank indeholder en forkert brændstofblanding, må du slet ikke bruge motorsaven – heller ikke i kort tid. Brug en tragt til at tømme tanken, hæld det forkerte brændstof i en sikker beholder, og fyld derefter tanken med den korrekte brændstofblanding. Selvom dette generelt er nok til at afhjælpe problemet, kan det være nødvendigt at rengøre tændrøret, hvis motorsaven ikke starter.

En snavset dunk med STIHL MotoMix-brændstofblanding på græs med en hånd, der åbner brændstofdækslet på et værktøj i forgrunden

STIHL MotoMix hjælper motorsave med at køre med fuld kraft

 • KRAFTFULD
  Optimal start og fremragende motorydelse.
 • BÆREDYGTIG
  Op til 70 % mindre udledning.
 • LANG LEVETID
  Kan opbevares i op til 5 år.

Betjeningsvejledninger til STIHL motorsave

Her kan du nemt downloade betjeningsvejledningen til din STIHL motorsav.

Resumé: motorsav-brændstofblanding

 • Sørg altid for, at komponenterne i din benzin-olie-blanding er af god kvalitet.
 • Sørg for at bruge det rigtige blandingsforhold: i 2-taktsmotorer 1 del motorolie til 50 dele benzin.

 • E10-benzin kan anvendes i redskaber fra STIHL og VIKING.

 • Opbevaringsperioder varierer afhængigt af blandingen. En blanding, du selv har lavet, er muligvis ikke længere egnet til brug efter 30 dages opbevaring.

 • Det sikre og nemme valg er at bruge færdigblandet STIHL MotoMix i din motorsav