Alle, der arbejder med elværktøj i længere tid, vil sætte pris på et antivibrationssystem (AV-system). Vi præsenterer det for dig i detaljer her.
30.08.2024
Opbygningen og virkningen af antivibrationssystemerne er grundlæggende den samme i alle STIHL maskiner: Antivibrationssystemet afkobler enhedens håndtag fra drivlinjen for at reducere vibrationerne. Det tjener også til at overholde arbejdsmiljøstandarder, der specifikt omhandler eksponering for vibrationer.
STIHL antivibrationssystemet er et fint afbalanceret system, hvor komponenterne i drev, håndtag og AV-elementer (af stål, gummi eller en kombination af begge dele) er perfekt afstemt. Følgende tommelfingerregel gælder: mens bløde AV-systemer kan give fremragende isolering mod vibrationer, kan de nogle gange have en uønsket effekt på, hvordan enheden håndteres. Værktøjsadfærden optimeres derfor af computeren for hver enhed under reel værktøjsdrift.
Hos STIHL fokuserer vi altid på kundernes behov og drager fordel af vores mangeårige erfaring. På den måde skaber vi altid kommercielt levedygtige antivibrationssystemer.
Buffer- og fjederelementer er kernen i ethvert antivibrationssystem. De er enten fremstillet af gummi, stål eller en kombination af begge. Hos STIHL er individuelle tilpasninger til den ønskede struktur mulige – vi kombinerer vores fjederelementer med et komplekst stopsystem bestående af gummi- og hårdskums-buffere.
De følgende videoer viser tydeligt, hvordan samspillet mellem buffer- og fjederelementer sikrer færre vibrationer under drift.
STIHL maskiner er enten benzindrevne, elektriske eller batteridrevne. Kravene til det antivibrationssystem, der er installeret i enheden, varierer afhængigt af frekvensomformertypen.
Benzindrevne elværktøjer fra STIHL (og alle andre producenter) drives af forbrændingen af brændstof i forbrændingskammeret. Denne forbrænding sætter stemplet, plejlstangen og krumtapakslen i bevægelse. Disse bevægelige dele er oscillerende masser, hvis frem- og tilbagegående bevægelser overføres til værktøjets hus og dermed også til de punkter på håndtaget, hvor brugeren holder det pågældende værktøj.
Hvis en bestemt hastighed (kaldet indkoblingshastigheden) overskrides, overføres krumtapakslens rotationsbevægelse til værktøjet (f.eks. skærehjulet på en skæremaskine, savkæden på en motorsav eller klingen på en buskrydder), hvilket medfører yderligere vibrationer.
Disse bevægelser plus eventuelle ubalancer på enheden samt værktøjets reaktion gennem dets interaktion med arbejdsemnet og omgivelserne genererer et vibrationsspektrum, som kan holdes væk fra brugeren af enheden med det anvendte AV-system.
Batteridrevne elværktøjer og elværktøjer drives af en elmotor, som ikke kræver de oscillerende masser, der findes i benzinmotorer. Her skyldes vibrationerne primært værktøjets bevægelse, mulige ubalancer og interaktion med arbejdsemnet og omgivelserne. Derfor giver det også mening at bruge et antivibrationssystem til batteridrevne enheder.
Med MSA 300 beskytter AV-systemet muskler og led.
Præcis håndtering er vigtig i forbindelse med skovarbejde. Derfor er alle benzindrevne STIHL motorsave udstyret med et AV-system.
AV-systemet i den batteridrevne motorsav STIHL MSA 300 beskytter også muskler og led ved fældning eller beskæring af små og mellemstore træer.
Med hækkeklipperen STIHL HS 82 kan du arbejde med minimal træthed.
Motorer med højt drejningsmoment sikrer hurtige fremskridt inden for have- og landskabspleje. Maskiner med AV-system reducerer motorvibrationer og sikrer dermed sikrer mindre trættende arbejde, f.eks. med STIHL buskrydderen FS 411, løvblæseren STIHL BG 86 eller hækkeklipperen STIHL HS 82.
AV-systemet reducerer motorvibrationer i skæremaskinen.
Med STIHL TS 410 benzindrevne skæremaskine opnås præcise snit i beton, asfalt, sten, konstruktionsstål eller rør. Dens AV-system reducerer de overførte motorvibrationer betydeligt – for ubesværet arbejde selv under længere tids brug.
På STIHL motorsave afkobles de forreste og bageste håndtag fra motoren vha. antivibrationssystemet. Vibrationer fra saveprocessen afkobles også af AV-systemet. Dette design findes i alle benzindrevne motorsave fra STIHL.
Der er forskellige antivibrationssystemer i vores buskryddere, som gør værktøjerne bedre at arbejde med. Du finder både systemer, der afkobler håndtaget fra motoren, og systemer, hvor håndtaget og skaftet afkobles fra motoren.
De vibrationsdæmpende systemer i STIHL benzindrevne skæremaskiner ligner systemerne i motorsave.
Håndholdte benzindrevne løvblæsere fra STIHL har ikke et antivibrationssystem. Store elværktøjer har et antivibrationssystem, der ligner det i skæremaskiner og motorsave.
De benzindrevne professionelle hækkeklippere fra STIHL er udstyret med et antivibrationssystem – ikke mindre end den nye batteridrevne HSA 07/06. I hækkeklippere forhindrer et antivibrationssystem ikke kun vibrationer, men har også en positiv effekt på værktøjets støjniveau.
Det er relativt klart, hvad et antivibrationssystem betyder for værktøjsoperatører: mere komfortabel betjening af enheden. Men antivibrationssystemer er også et vigtigt element i arbejdsmiljø og sikkerhed for arbejdsgivere. EU’s vibrationsdirektiv definerer øvre grænser for vibrationsniveauer.
Disse kan overholdes ved hjælp af forskellige metoder: enten ved den maksimalt tilladte daglige arbejdstid med apparatet eller ved underskridelse af en vibrationsgrænse, som gør det muligt at anvende apparatet uden tidsbegrænsning. Et antivibrationssystem tjener derfor til at opfylde vibrationsretningslinjerne for de daglige driftstider, der er relevante for fagfolk.
Hos STIHL måles vibrationsniveauet for hvert enkelt elværktøj omhyggeligt.
I de følgende dokumenter finder du grundlæggende oplysninger om EU’s direktiv om vibrationer (2002/44/EF) vedrørende vibrationer, der påvirker hænder/arme, samt nyttige oplysninger om arbejdsgivernes implementering heraf.
Vi har også leveret et beregningsværktøj til beregning af den daglige vibrationsbelastning samt vibrationsdata for STIHL elværktøjer.
Vores antivibrationssystem findes i alle STIHL maskiner, hvor der opstår høje vibrationer på grund af drivsystemet. Det gælder for mange elværktøjer, fra motorsave til buskryddere, skæremaskiner og hækkeklippere. Men det, der i dag sikrer maksimal komfort og sundhedsbeskyttelse for mange STIHL maskiner, har sin oprindelse i en motorsav.
Helt konkret i den nu legendariske STIHL Contra. Da den blev lanceret i 1959, var det den første sav, der kunne bruges til både fældning og beskæring af træer. Men det, der ikke var helt klart for nogen på tidspunktet for introduktionen, var, at værktøjets høje vibrationer ved regelmæssig brug og især i kombination med kulde kunne føre til alvorlige cirkulationsproblemer i brugerens fingre – kendt som hvide-fingre-syndrom.
For at afhjælpe denne situation begyndte STIHL at forske i og udvikle et antivibrationssystem til motorsave, som blev patenteret i 1964.
Dette antivibrationssystem var kendetegnet ved, at håndtagene var afkoblet fra motoren via gummielementer. Et år senere var antivibrationssystemet allerede standardudstyr i den nye STIHL Contra, og i 1967 kunne 041AV-motorsaven også fås med et fuldt integreret antivibrationssystem i håndtagsrammen. Den bestod af en støbt magnesiumdel bestående af en karburator og et luftfilter, som det bageste håndtag var fastgjort til. Dette AV-system blev udviklet meget hurtigt og med en vis tilpasning overført til andre produktgrupper.
Hvide fingre er i øvrigt ikke længere en typisk sygdom for skovarbejdere i dag takket være kombinationen af opvarmede håndtag og antivibrationssystemer i STIHL maskiner.