Hjælp til problemer med græsplænen

Problemer med græsplænen.

Ukrudt

Såkaldt ukrudt (f.eks mælkebøtter og tidsler) indvirker dels på det optiske indtryk, men også på brugen af din græsplæne. Da de ikke trives, når plænen slås ofte, er det allerede en måde at holde ekspansionen i skak. Den mest miljøvenlige måde, at fjerne ukrudt på, er at rive det op manuelt med rod. Hvis græsplænen har bare pletter, er det lettere for ukrudtet at få grobund, så det er en god idé at forny sådanne steder. På en sund og velplejet plæne har ukrudt ikke en chance.

Mos

Mosset trænger ikke ind i græsset som ukrudt gør, men vokser der hvor græsset ikke vokser mere. At fjerne mossen med jernsulfat, er altså ingen løsning. Mos stortrives hvor græsset er kort og svækket. Ved at forhøje klippehøjden, og gøde er du kommet et lille stykke på vejen. Hvis mosset breder sig på fugtige og skyggefulde steder, er der brug for en mere langsigtet forbedring i form af en god gødning, jordforbedring og at efterså med en optimal frøblanding. Ofte er jorden for sur på de steder hvor mosset har bredt sig. Denne forsuring opstår når jorden er for hårdt pakket, så luft og fugt ikke kan trænge ned. At dræne og tilføre kalk, er ikke tilstrækkeligt for at fjerne mosset.

Svampesygdomme

Der findes mange svampe, der kan angribe græsset, men kun få der kan forårsage skade. De breder sig under ugunstige betingelser som: meget tæt græs, sammenfiltret græs, høj fugtighed, for høj eller lav PH-værdi, eller overdosering af gødnig. En velplejet sund græsplæne, er i sig selv resistent overfor svampeangreb. Hvis din græsplæne skulle blive angrebet af svamp, skal du hurtigst mulig få råd og vejledning fra en fagmand.

Tip:

Sådan forebygger du svampeangreb:
  • Vertikalskær græsplænen en til to gange pr. år
  • Strø sand ud indimellem, så jorden forbliver porøs
  • Klip aldrig for kort
  • Sørg for at græsplænen får den rette mængde vand og næring
  • Undgå at bruge kvælstof-gødning i efteråret

Din browser har ikke Flash-Player installeret. Du kan downloade den gratis