Kompostering

Det naturlige kredsløb

Kompost er den ældste og mest naturlige gødning i verden. Den kan både udvindes fra, og bruges i vores haver. Kompost indeholder i modsætning til tørv, nærings- og sporstoffer til jorden, til gavn for de organismer der lever i jorden som ingen anden gødning.

I en håndfuld kompost findes flere organismer end mennesker på jorden: ca. ti milliarder organismer. At kunne gøde sine planter med selvproduceret kompost, er ensbetydende med at nyde sine egne frugter og grøntsager, sine blomster og de velsmagende krydderurter

En god havemand tilskærer derfor sine blomster, grene, m.v. således at ingen af disse næringsstoffer går tabt, men kan bringes til haven igen i form af kompost eller dækkemateriale. En god bivirkning ved kompostering er, at du også sparer penge: mindre affald, ingen trailer lejning, og du behøver ikke købe ekstra gødning eller dækkemateriale.

Rigtigt fintdelt, blandet og ventileret formuldet organiske materialer til førsteklasses gødning. Jo bedre blandingsforholdet mellem kvælstofholdige "grønne" og kulstofholdige "brune" substanser er, des bedre bliver komposten.

Tip: Kompost efter alle kunstens regler

Tip:

  • Læg komposten på et skyggefuldt sted, nær en væg. Ideelt i nærheden af vand- og elforsyning (til eks. en kompostkværn)
  • Sørg for at der er plads til mindst to, endnu bedre tre beholdere: én til selve komposteringen, én til færdig kompost, og én hvor du kan samle tørre planterester.
  • Sørg for at sortere systematisk: skil grenmaterialet fra bløde vækstrester, fugtigt materiale og beskyt mod regn (dæk til).
  • Organisk, nedbrydeligt materiale fra haven og husholdningen er gode at anvende i komposten. Blandingen mellem "grønne" kvælstofholdige og "brune" kulstofholdige substanser, udgør resultatet af gødningen.

  • Findeling af grene og stauder vha. VIKING kompostkværn forstørrer planternes overflade, og formuldningen vha- mikrober og nedbrydningshjælpere fremmes.
  • Kom ikke store mængder af ens materiale i kompostkværnen - bland altid materialet (f.eks. græs, og små træstykker). Med granuleringen slipper man for en senere behandling af komposten!
  • Kompostbeholderen skal stilles på jorden, aldrig på stenplader. Sørg for beskyttelse mod udvaskning, vandophobning og udtørring (tildækkes). Vigtigt: God ventilation.
  • Komposteringsprocessen tager flere måneder, afhængig af årstid temperatur. Komposten er den absolut bedste biogødning. En svampeluft indikerer at komposten er klar.
  • Råkompost er ikke færdigt kompost som er tilført næringsstoffer til planter i ubearbejdet form. Den er meget gavnlig for organismerne i haven. Råkompost kan med fordel bruges som dækkemateriale.
  • Færdig kompost indeholder iikke længere orme. Næringsstofferne er frigivet, og kan optages direkte af planterne. Færdig kompost skal ikke forveksles med plantejord, uden at den blandes op med almindelig jord, inden den bruges.

Din browser har ikke Flash-Player installeret. Du kan downloade den gratis