Årstiderne - en helsekur for græsplænen.

Hvilken årstid vil du kigge nærmere på?

Foråret

I løbet af vinteren visner bladene på træer og buske. Vinden blæser disse ned på græsplænen. Men også større mængder sne kan slide på græsplænen og få den til at se gråbrun ud.

Når jorden så er tør, er varmet op (+10 °C) og væksten igen tager til, kan der sås efter i hullerne på græsplænen.

Gødning om foråret hjælper græsplænen til at vokse sig kraftig og blive grøn igen, hvis der ikke allerede i efteråret blev dannet et forråd af næringsstoffer med granulering.

Fra ca. midten af april kan visnet materiale fjernes med en vertikalskærer så der kommer luft og plads i græssets vækstlag. Områder med bl.a. vilde blomster skal først klippes efter blomstringen, så blomsterfrøene kan modnes og falder ned på plænen. Disse steder bør ikke gødes, så blomsterne først blomstrer året efter.

Sommeren

Regelmæssig kunstvanding! Det vil sige, vand to gange om ugen, eller endnu bedre kun én gang om ugen, men rigeligt (ca. 20 l. pr. m2). At vande ofte og i små mængder "fordærver" græsplænen!

Anvendes VIKING multi-plæneklipper (tm) med bioklipfunktion er der ikke brug for at give gødning.

I varmeperioden skal græsset ikke slås så ofte (ca 5 cm) forsøg ligeledes at klippe når det er overskyet. Højt "sommergræs" skal slås af flere omgange, først med den højeste klippeindstilling, bagefter på en lavere. Grav irriterende ukrudt op af græsplænen, reparer skadestederne, og efterså evt. i sensommeren, så græsstråene kan begynde at vokse i det lune efterår.

Efteråret

Regelmæssig vanding. Man kan springe efterårsgødningen over, hvis man bruger en bioklipper. Klip sidste gang så sent som mulig, inden vinteren, især ved milde temperaturer.

Slå græsset til en længde på 3 - 5 cm inden vinteren. Fjern hårdnakket ukrudt, kontroller om jorden har brug for kalk, fosfor og kalium. Plant krokus, hyacinther og tulipaner i blomsterbedet som giver et smukt farveblik i foråret. Efterårsløv fjernes før vinteren. Den bedste måde at gøre det på, er med en VIKING plæneklipper med opsamler på.

Vinteren

Plæneklipperens benzintank skal tømmes før vintersæsonen. Hvorfor: Brændstofrester mister deres gnist i løbet af vinteren, hvis du lader det stå i tanken om vinteren, og du kan få problemer med at starte plæneklipperen til foråret.

I nogle tilfælde er det nødvendigt at skifte olie, eller indlevere plæneklipperen til service hos en VIKING faghandler. Det er vigtigt at rette sig efter brugsanvisningen, og bruge den anbefalede motorolie.

Efter den sidste græssklipning i sæsonen, skal plæneklipperen rengøres ordentligt. Det gøres nemmest med børste og vand. Vandslangen kan bruges som en ekstra hjælp.

Vær opmærksom på! Ret ikke en for kraftig vandstråle mod dele som pakninger og motordele, det kan skade maskinen. For at rengøre undersiden af plæneklipperen, træk op i håndtaget og tip maskinen tilbage så den står på bagkanten. Læg ikke plæneklipperen på siden, så kan olien løbe ned i luftfiltret eller udstødningssystemet, hvilket kan forårsage skader på maskinen.

Når alt er gjort, opbevares plæneklipperen bedst overdækket på et tørt og fugtfrit sted, hvor den skal stå i normal position.

Vær opmærksom på! Plæneklippere med startbatteri skal opbevares frostfrit. Og: når maskinen ikke er i brug, skal den opbevares utilgængelig for børn.

Din browser har ikke Flash-Player installeret. Du kan downloade den gratis